Tipărire

work balance life balanceDaca rasfoim cateva reviste glamour si de sanatate, nu va fi greu sa observam o noua obsesie a omenirii : importanta unei vieti echilibrate. De cele mai multe ori articolele sustin prin argumente solide cat de important este acest scop si ofera o serie de sugestii pentru realizarea lui.

Din pacate, aceste sugestii au fost atat de des auzite sau citite incat creierul nostru nu le mai percepe ca un stimul. Si asa cum multi dintre noi cunoastem nu este suficient sa stim ce avem de facut , de multe ori pare imposibil sa actionam. Poate pentru femei, care sunt obisnuite sa functioneze in ritm „ multi tasking” alocarea atentiei si energiei in mai multe domenii deodata este la indemana, dar asta nu inseamna ca aceasta abilitate le scuteste pe femei de o supraincarcare cu stres. De cele mai multe ori ne pastram intr-o stare de alerta, pe care nici macar nu o constientizam, pentru ca societatea alimenteaza mitul ca putem fi cei mai buni, putem avea totul.

Desi real, ca ne putem atinge telurile si idealurile trebuie sa ne analizam profund pentru a intelege, ce este esential pentru noi si ce nu este. Pana la urma exista o cantitate finita de energie si de timp de care dispunem. Iar daca resursele pentru implinirea dorintelor sunt limitate, la capitolul vise suntem nelimitati. Asadar pentru a scapa de o cantitate ne-necesara de stres putem incepe prin a observa in care din domeniile vietii noastre investim prea multa energie si atentie si in care prea putina. Ne vom simti ca niste studenti la ASE, doar ca noi vom invata economia propriei noastre vieti.

Trebuie sa tinem cont ca anumite domenii sunt mai importante si atunci consuma mai multa atentie, dar psihologii au observat ca o viata fericita e alcatuita dintr-o serie de bucurii mici si constante. Stresul creaza dezechilibru in noi si in jurul nostru, de aceea ne trebuie cateva tehnici eficiente de relaxare, respiratie si gestionare a sentimentelor pentru a putea rezona cu acei oameni si acele situatii armonioase si sa le atragem astfel. Legea rezonantei fuctioneaza ca un ceas elvetian. Doar ca putem rezona cu pacea, armonia sau cu haosul, nefericirea. NOI ALEGEM!

Nimic in viata aceasta nu este intamplator si daca, ne aflam intr-o faza a vietii epuizanta si lipsita de satisfactii, este esential sa ne amintim ca noi o „generam”

Drumul  spre fericire incepe atunci cand ne simplificam viata 

1. Timpul este pretios nu doar pentru munca cat si pentru relaxare. Dar asa cum munca necesita atentie si focalizare, tot asa si relaxarea necesita focalizare. Nu te vei detensiona si destresa cu adevarat cu telecomanda in mana in fata televizorului, tolanit pe canapea si cu gandurile tot la serviciu sau la rate. O emisiune banala nu-ti va tine creierul ocupat ca sa uiti de aceste griji. Si ajungi doar sa pierzi timp. Incearca o tehnica de relaxare constienta , asculta muzica preferata si „cufunda-te” in placerile auditive create de sunetele armonioase, citeste ceva care te emotioneaza, iesi in parc cu bicicleta, ia-ti copilul in gradina si plantati flori. Doar asa creierul se va decupla cu adevarat de la stresul cotidian.

2. Hrana – tot ce mananci afecteaza chimia si functionarea creierului si a inimii. E chiar foarte real ca „suntem ceea ce mancam”. De unde energie debordanta, entuziasm , veselie daca mananci alimente „moarte”- prea mult gatite, prea chimice, lipsite de nutrienti etc. Dulcurile, energizantele,  dau doar pe moment un boost energetic, dar pe termen lung chinuie organismul , fragilizandu-l in fata bolilor.

3.Respiratia – Fara oxigen murim. Am invatat de mici acest principiu elementar. Dar cu toate aceasta acceptam sa murim cate putin in fiecare zi neasigurand prin respiratie profunda, necesarul de oxigen.

Mai jos voi face o lista cu domeniile, in care artrebui sa investiti atentia dumneavoastra. Notati de la 1-10 cata implicare aveti in fiecare din ele.

Sanatate : Starea de bine a corpului fizic. Obiceiuri de alimentatie, relaxare, fitness

Familie : timp de calitate petrecut impreuna

Spiritualitate : rugaciune, meditatie, practica spirituala, timp petrecut pentru reconectarea cu natura

Educatie : dezvoltarea intelectului si imbunatirea comunicarii

Relatia de cuplu / Sexualitate : cantitatea si calitatea experientelor senzuale si sexuale

Joc: calatorii, sport , aventura, distractie

Casa: gradul de comfort, frumusetea, siguranta

Cariera : sentimentul de satisfactie, de util, de succes

Echilibrul nu inseamna atentie egala la fiecare domeniu dar mai degraba energia potrivita/ suficienta investita. Clar ca acum trebuie sa stim cat e sufiecient. Si povestea se complica, pentru ca fiecare om are”suficientul „lui”. Cel mai important ca „suficientul „ tau se fie asemanator cu suficientul sotului/ sotiei.

Dar vom afla cat inseamna atunci cand cu pixul in mana veti da nota fiecarei categorii. Va fi foarte interesant si pentru voi dar si pentru partener. Daca notele se potrivesc, indiferent ca ati notat cu 3 un domeniu si 10 altul, atat timp cat aveti valori apropiate in fiecare domeniu, inseamna ca va potriviti si daca va doriti sa imbunatati un domeniu , cel  putin amandoi sunteti constienti ca aveti de muncit.